Monday, December 17, 2007

ANAK HALAL- BESH! BESH! BESH!


Semalam, 16/12/07- Aku bersama-sama housemate, Fazli Zainal dan kawan2 dia pergi menonton wayang kat Pavilion. Mula2 cadang nak tengok The Golden Compass, Enchanted, ..;last2 dapat tahu Fazli dah belikan tiket filem Anak Halal. Tahu je lah, bila filem Melayu neh aku lemah skit nak tengok, bukan aku tak sokong industri filem kita sendiri tetapi dah banyak filem Melayu aku tengok masih belum ada yang memberi kepuasan dan dibanggakan. Filem Melayu sama jez. Tetapi aku agak terkejut dengan filem Anak Halal. 1st time aku tengok filem Melayu yang buat aku teruja dan seronok menontonnya. Tak boring malah plot cerita yang membuatkan kita mahu tahu apakah kejadian seterusnya. Memang sebelum ni dah ada banyak filem aksi Melayu, tapi yang stau ni lain kah. Sentuhan Osman Ali kali ne buat aku berfikir. Jalan cerita biasa tetapi diolah dengan penuh adegen aksi, persoalan cinta, perwatakan realiti. Aku tabik lakonan Farid Kamil, Maya yang lari dari watak biasanya, tapi Fasha Sanda steriotaip je. Nothing much from her acting. Paling aklu banggakan watak tiga penjahat neh...Hebat dan berkesan. Tahniah Zulhelmi, Fizz dan Fauzi...satu pemberian yang mendalam untuk lakonan ini. Pemilihan lokasi dalam filem ni aku bagi A, sesuai dengan ceritannya. Filem kita dah berani nak pecah sana, pecah sini. .....babak pergadunhan dalam rumah...ur guys tengok sendirilah...oklah tu je komen aku pasal filem ni. Keseluruhan aku bagi 3.5 bintang untuk filem 'Anak Halal'. Congratulation!!!

3 comments:

ajami said...

actually kitaorg geng2 blogger lain duk kat seat blakang skali!!

;-)

CresceNet said...
This comment has been removed by a blog administrator.
meenzuleyka said...

I teruja nak tgk anak halal sebab mizi mmg jenis yg tak minat cite melayu...kalau dah gitu katanya...mesti betul2 best tu...tpi kedekut markah la...ada ke 3.5 je...