Wednesday, May 27, 2009

Blog yang suka merompak hak orang lain

27/5/09--Aku layari internet sebab nak cari beberapa info..Surf punya surf aku terjumpalah satu blog ne.Aku terkejut gak coz ada beberapa photo yang diletakkan dlm blog ne pernah aku nampak...dan semestinya aku tahu gambar dari mana..Sah2 itu gambar dr magazine aku...Aku ingat dia scan ke apa..xkisahlah kan..tapi masalahnya....apa yang ditulis?

GAMBAR INI ADALAH MILIK MEDIA MALAYA. TIDAK DIBENARKAN MEMBUANG WATERMARK.

Dah..aku xfaham...knp pulak gambar artis kat dlm tu dikatakan hak milik diaorang? sedangkan sah2 gambar tu minah distailkan oleh MASKULIN tu dan pix tu kuar kat magazine aku...bila masa diaorng mintak permission nak guna gambar tu aku tak tahulah...BOLEH SAMAN NE! kalau korang nak tgk kebenarannya...korang klik laman web kat bawah neh...

http://mediamalaya.com/tag/sutera-maya/

Kepada penulis/pemilik blog di atas...sila jelaskan berkenaan hal ini.

2 comments:

rizz said...

arm saman je org tu hahah

mediamalaya said...

adakah anda maksudkan gambar di link ini?

http://mediamalaya.com/gambar-faezah-elai-posing-untuk-majalah-maskulin/

watermark diletakkan bagi mengelakkan blog hiburan lain copy paste gambar yang diletakkan di media malaya. kerana ini kerap berlaku.

malah saya sudah menjelaskan di link sini

http://mediamalaya.com/gambar-faezah-elai-posing-untuk-majalah-maskulin/#IDComment22704975